Welkom nieuwe medewerker!

Terug naar homepagina Geplaatst op: 29 mrt, 2017

Het aannemen van nieuw personeel kost geld en tijd. En dan heb ik het natuurlijk niet alleen over de loonkosten. Ook het vinden en in dienst nemen van die medewerker kost natuurlijk geld. Maar als iemand niet uit je directe netwerk komt kunnen er nog aardig wat uren in gaan zitten. Het bedenken van het functieprofiel, het uitzetten van de vacature en vervolgens het selecteren en voeren van de gesprekken. En dan heb je eindelijk iemand en dan begint t eigenlijk pas.

Uit onderzoek blijkt dat 75% van de bedrijven slecht voorbereid is op het toetreden van nieuwe collega’s. Te vaak ervaren nieuwe medewerkers dat rechten op applicaties en een laptop nog geregeld moeten worden en dat een chef onvoldoende tijd heeft voor begeleiding. Dus het kan zo twee weken duren voordat iemand echt iets kan doen. En daarna, veel succes. Op hoop van zegen dat iemand in de groep past en snel productief wordt. Maar wil je dit als bedrijf nou echt aan het toeval overlaten?

Laten we even beginnen met de vraag waarom we nieuw personeel werven. Doelen als meer beschikbare tijd voor taken die nu blijven liggen, groei en een gezonder bedrijf worden hierop vaak geantwoord. Maar als de nieuwe medewerker niet productief wordt dan haal je je doelen dus simpelweg niet, en heb je alleen maar extra kosten. Het is dus belangrijk om een goede match te vinden maar nog belangrijker is om iemand na selectie welkom te heten in jouw organisatie. Maar hoe doe je dat? Hier een aantal tips.

  1. Betrek je huidige medewerkers in het proces van aannemen van nieuwe medewerkers waarmee je hen al in een vroeg stadium medeverantwoordelijk maakt
  2. Maak een simpele checklist om toegang tot pand, middelen & applicaties geregeld te hebben op de dag dat iemand begint
  3. Maak een ervaren collega verantwoordelijk voor het kennismaken met de collega’s, de informele “gebruiken” in de groep en als direct aanspreekpunt gedurende de eerste 3 maanden
  4. Plan een evaluatiemoment in met een medewerker na bv. 4 weken om de eerste ervaringen te bespreken

 

Met deze zaken leg je als bedrijf een mooie basis om iemand zich welkom te laten voelen. Maar er is natuurlijk meer dan dat om iemand productief te krijgen of in de groep te laten passen. En helemaal wanneer je door het toevoegen van nieuwe collega’s ook de sfeer en gebruiken in een groep wil veranderen.

Wil je eens sparren over het inwerktraject binnen jouw bedrijf neem dan eens contact op!

Rating: 5